Ozon Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Belirli hastalıkların tedavisi ya da hastalıkların belirtilerinin etkisinin azaltılmasında kullanılan ozon tedavisi, saf oksijen ve saf ozonun karışımından eld edilen tıbbi ozon sayesinde uygulanır. Faydaları son derece yüksek olan bu tedavi, aynı zamanda ozon terapisi olarak da adlandırılmaktadır. Bu şekilde uzman ve eğitim almış olan hekimler tarafından gerçekleştirilen ozon tedavisi, vücut fonksiyonlarının olması gereken hale getirilmesine yardımcı olur. Hamileler, kansızlık sorunu yaşayanlar, ozon gazına alerjisi olanlar ve bunun gibi durumlarla karşı karşıya kalanlar için uygun olmayan tedavi, belirli tetkiklerin yapılması sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Ozon Tedavisi Nedir?
Alternatif tıp uygulamalarından bir tanesi olan ozon tedavisi, uzun süre iyileşmeyen hastalıkların tedavisi ya da ilgili hastalıkların semptomlarının hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Sistemik pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ozon, stratosfer tabakasında bulunan bir moleküldür. İçme suyu ve havanın temizlenmesi gibi amaçlarla kullanılan bu molekül, tıp alanında dezenfektan özelliği sebebi ile tercih edilmektedir. Uygulanması sonrasında belirli enzimler uyarıldığından, ilgili bölge oksijenden zengin hale getirilir ve bu şekilde hastalıkların iyileştirilmesi ya da semptomlarının azaltılması sağlanır.
Ozon Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Özellikle doğrudan bağışıklık sistemini hedefleyen hastalıkların tedavisinde kullanılan ozon tedavisi, son derece dikkatli uygulanması gereken bir tedavi türüdür. Hücrelerin yenilenmesi ve oksijen miktarının az olması durumunun ortadan kaldırılması gibi amaçlarla kullanılan tedavi, çeşitli hastalıklarda son dönemde oldukça etkilidir. Peki, ozon tedavisinin sağladığı faydalar nelerdir?
- Tamamlayıcı tedavi olarak kullanılır ve bu şekilde tedavi sürecini olumlu yönde hızlandırır.
- Dokularda ve hücrelerdeki az olan oksijen miktarının arttırılmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
- Çeşitli zararlı mikroorganizmalara karşı savunmanın güçlendirilmesine yardımcı olur.
- Şeker hastalığına yönelik çeşitli tedavilerin gelitirilmesini sağlar.
- Yaraların dezenfekte edilmesi için kullanılır ve enfeksiyon ihtimalini en aza indirir.
Yukarıdaki faydalar ile öne çıkan ozon tedavisi yalnızca kanser ve diyabet gibi hastalıklarda kullanılmıyor. Bunlara ek olarak romatizmal hastalıkların tedavisi ya da yaşlanma karşıtı uygulamalarda da tercih ediliyor.
Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Son yıllarda oldukça önemli bir tedavi olan ve ozon terapisi olarak da adlandırılan ozon tedavisi, hastanın ozon gazına maruz bırakılarak iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanmaktadır. Uygulama aşamalarından genel olarak şu şekilde bahsedebiliriz.
- Tedavi öncesinde hastanın kan tahlili gibi detaylı tetkiklerden geçirilmesi gerekir. Çünkü tedaviye uygun olmayan kişilerde uygulanırsa önü alınamaz sonuçlara yol açabilir.
- Cil üzerine ozon gazının nüfuz ettirilmesi sağlanır. Bu şekilde yalnızca hedeflenen bölge açıkta bırakılır ve vücudun diğer bölgelerinin kapatılması sağlanır.
- Ozon gazı kan içerisinde çözünme özelliğine sahip bir molekül olduğundan, kal ile karıştırılarak tekrar vücuda verilir. Bu yöntemde kişiden bir miktar kan alınır ve ozon gazı ile karıştırılan kan intraveniz yol ile kişiye tekrar verilir.
- Uygulamalardan bir diğeri de eklem içine yapılan uygulamadır. Bu şekilde ozon doğrudan ekleme uygulanmış olur.
Uygulama alanı son derece geniş olmasına rağmen kullanılan uygulama yöntemlerinin hastalıklara göre değiştiği bilinmelidir. Her yöntem her hasta için uygun değildir. Bu nedenle kişiden detaylı bir sağlık raporu istenerek kişinin tüm hastalıkları ve hastalıkların şiddeti öğrenilir. Daha sonra ozon tedavisine başlanır.
Ozon Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Faydası çok yüksek olan bir tedavi olsa da doğru kişilere doğru yöntemler ile uygulanması gerekir. Aksi durumda ne yazık ki ozon tedavisi yan etkileri ortaya çıkarabilir. Kansızlık bulunanlar, hamileler, ozon gazına anerjisi bulunanlar, belirli enzim eksiklikleri olanlar, kronik alkol bağımlılığı olanlar ve çeşitli kalıtsal hastalığa sahip olan kişiler, ozon tedavisine uygun değillerdir. Yalnızca bu hastalıklarla sınırlı kalmamakla birlikte ozon tedavisi pek çok farklı hastalıkta ya da durumda uygulanamaz. Mutlaka detaylı doktor muayenesinden geçilmeli ve daha sonra tedavisi süreci başlatılmalıdır.
Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Uygundur?
Günümüzde iyileşmesi zor hastalıkların tedavisi ya da semptomlarının azaltılması gibi durumlarla kullanılan bir tedavi olsa da pek çok farklı hastalık türünde de etkilidir. Bu nedenle ozon tedavisinin kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki, hangi hastalıklar için uygun bir tedavidir?
- Diyabet Hastalıkları
- Kanser
- Kronik Kas Yorgunlukları
- Yaşlanma Karşıtı Bakım Uygulamaları
- İskemik Hastalıklar
- Çeşitli Mantar ve Bakteri Enfeksiyonları
- Migren
- Göz Hastalıkları
- AIDS
Yukarıdaki hastalıklarla birlikte pek çok farklı hastalıkta başarıyla uygulanan bir tedavidir. Bağışıklık sistemi üzerinde etkili bir tedavi olduğundan, oksijen eksikliğinin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi tedavinin temel hedefidir.
Ozon Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?
Bilinenin aksine ozon gazı ile ortaya çıkması olası bir belirti bulunmamaktadır. Genellikle uygulanan tedavinin şekli, kişinin bağışıklık sistemi ve iyileşme sürecinde belirli yan etkiler ortaya çıkabilir. Baş ağrısı, halsizlik ve tansiyon düşüklüğü bunlardan bazılarıdır. Bunlar küçük yan etkiler olduklarından tedavi süreci ilerledikçe ortadan kalkacaktır. Yani buradan hareketle ozon tedavisinin bilinen tehlikeli bir yan etkisinin bulunmadığı söylenebilir. Çünkü tedavi süreci öncesinde detaylı sağlık raporu hazırlanmakta, kişilerin gerekli tüm testlerden geçirilerek tedavi sürecine hazır olmaları sağlanmaktadır.
Ozonun uygulanması sırasında göze temas etmesi durumunda gözde tahriş olma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle dikkatli bir uygulama süreci ortaya konulmalıdır. Öte yandan ozon tedavisi deriye nüfuz ettirilecekse, hastalığın olmadığı yerlere ozon gazının temas etmemesi önemlidir. Aksi durumda tahriş gibi çeşitli etkiler ortaya çıkabilir.
Ozon tedavisi her geçen gün tıbbi anlamda yeni özellikler kazanmakta, yeni uygulamalar ortaya çıkmaktadır. Bu da pek çok hastalığın tedavisi ya da yan etkilerinin azaltılmasında oldukça etkili. Ancak bu süreçte kan tahlili, şeker, tansiyon ve sağlık raporu gibi tetkiklerin detaylı şekilde yapılması gerekiyor. Çünkü ozon gazının vücuda enjekte edilmesi için kişinin tedavi sürecine hakim olması son derece önemli. Bu nedenle mutlaka uzman kliniklerden ve sağlık kuruluşlarından destek alarak süreci başlatmalısınız.
Henüz yorum yapılmamış.