Jinekomasti Ameliyatı Nedir ?
Jinekomasti Ameliyatı Nedir ?
Jinekomasti erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliği nedeniyle aşırı meme gelişimi olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalara göre her dört erkekten birinde jinekomasti olduğu görülmektedir. Birçok kişi jinekomasti nedir ? Neden olur ? Jinekomasti ameliyatı nedir ? Nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını merak etmektedir. Aşağıdaki yazımızda Jinekomasti ile ilgili tüm merak edilenleri cevapladık…
Jinekomasti Nedir ?
Jinekomasti erkeklerdeki meme dokusunun çeşitli nedenlerden dolayı aşırı büyümesi durumudur. Genellikle testosteron ve östrojen hormonlarındaki dengesizlikten kaynaklanan jinekomasti bazı kişilerde sadece tek bir memede görülürken bazı kişilerde iki memede birden görülebilmektedir. Bazı durumlarda her iki meme de etkilenip birbirinden farklı boyutlara ulaşabilir. Jinekomasti her yaşta gözlemlenebilir fakat ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre jinekomasti en çok ergenlik dönemindeki erkeklerde gözlemlenmektedir.
Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?
Jinekomasti genel olarak hormonal dengesizliklerden ya da düzensizliklerden kaynaklanır. Erkeklerde erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun azalması ve kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu seviyesinin artması sonucu jinekomasti oluşabilir. Bu hormonal değişikliklerin altında yatan pek çok sebep olabilir. Bu sebeplerin bir kısmı doğal sebeplerdir ve altında yatan başka tıbbi bir durum yoktur. Ancak diğer kısmı ise başka rahatsızlıklar nedeniyle oluşabilir.
Jinekomasti nedenlerini aşağıdaki beş başlık altında toplayabiliriz:
Doğal Hormon Değişiklikleri
Bilindiği gibi östrojen ve testosteron insanlardaki cinsiyet faktörlerini kontrol eden hormonlardır. Testosteron vücut kılları ve kas kütlesi gibi erkeklik özelliklerini kontrol ederken, östrojen ise meme büyümesi gibi dişilik özelliklerini kontrol etmektedir. İşte erkeklerde testosteron ve östrojen arasındaki dengenin bozulup daha fazla östrojen üretimine geçildiği durumlarda jinekomasti ortaya çıkabilir.
- Bebeklikte Jinekomasti: Erkek bebeklerin dörtte üçü doğum sırasında anneden geçen fazla östrojen nedeniyle büyük memeli doğarlar. Şiş meme dokusu doğumdan itibaren iki hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.
- Ergenlikte Jinekomasti: Yapılan araştırmalara göre jinekomastinin en sık görüldüğü dönem ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminde hormon dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan aşırı meme büyümesi durumu genellikle yaklaşık altı ay iki yıl içerisinde eski haline döner.
- Yetişkinlikte Jinekomasti: Ergenlikten sonra en çok jinekomasti görülme durumu 50-70 yaş arasında gerçekleşmektedir. Bu yaş grubuna dahil olan her 3 erkekten birinde jinekomasti görülmektedir.
Jinekomastiye Neden Olan İlaçlar
Jinekomastiye neden olan ilaçlardan bazıları:
- Prostat kanserinde kullanılan ya da prostat büyümesini engellemek için kullanılan anti-androjen ilaçlar
- Anabolik olan steroid ve androjenler
- AIDS tedavisinde tercih edilen bazı antiretroviral ilaçlar
- Bazı anksiyete ilaçları ve trisiklik grubundaki antidepresanlar
- Kemoterapi
- Bazı ülser ilaçları ve antibiyotikler
- Bazı kalp ilaçları (kalsiyum kanal blokerleri gibi)
Alkol ve Uyuşturucu Maddeler
- Amfetamin
- Alkol
- Eroin
- Metadon
- Marihuana gibi maddeler jinekomastiye yol açabilir.
Sağlık Problemleri
Bazı sağlık problemleri hormonların dengesini bozarak jinekomastiye neden olabilir.
- Tümörler: Böbrek üstü, testis, hipofiz bezi gibi organlarda görülen tümörler
- Hipofiz bezi yetersizliği
- Hipertiroidizm: Tiroid hormonunun fazla çalışması
- Karaciğer yetersizliği ve siroz
- Vücudun çok aç kalmasına bağlı olarak testosteron seviyesinin düşmesi
Bitkisel Ürünler
Bazı şampuan, losyon ya da sabunlarda bulunan lavanta ve çay ağacı yağının düşük östrojenik aktiviteye sahip olmasından dolayı jinekomastiye neden olduğu düşünülmektedir.
Kimler jinekomasti Riski Altında Bulunmaktadır ?
- Ergenler
- Sportif performanslarını yükseltmek için anabolik androjen ve steroid kullananlar
- Yaşlılar
- Böbrek, karaciğer ya da tiroid hastalığı olanlar.
Jinekomastinin Belirtileri Nelerdir ?
Memelerde gözlenen:
- Meme hacminde ve boyutunda artış
- Meme ucunda aşırı hassasiyet veya ağrı
- Meme ucundan süt salgısı, akıntı veya kan gelmesi jinekomasti belirtilerindendir.
Jinekomasti Tanısı Nasıl Konur ?
Jinekomasti teşhisi koymak için öncelikle hastanın öyküsü dinlenir ve fizik muayene yapılır. Tanı sürecinde gerekli görülen durumlarda doktor ultrason ve mamografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanabilir. Ayrıca hormon seviyelerini ölçmek için kan testi isteyebilir.
Jinekomasti Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Jinekomasti tedavi edilmezse bireyin hayat kalitesini etkileyecek düzeyde hassasiyet, ağrı ve psikolojik sorunla yaratabilir. Uygulanan tedaviler ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale şeklinde olabilir.
Jinekomasti için uygulanan cerrahi yöntemler:
Liposuction: Meme bezi dokusunun geride bırakılarak sadece meme yağının alınması
Mastektomi: Yağ emme ameliyatıdır. Meme bezi dokusu tamamıyla çıkarılır.
Jinekomasti Ameliyatı Nedir ?
Jinekomasti ameliyatı cerrah tarafından meme bezi dokusunun çıkarılmasıdır. Jinekomasti ameliyatı meme büyümesi rahatsızlığında en etkili ve kesin yöntemdir. Yöntemin şekline cerrah yapacağı incelemeler sonrasında karar vermektedir.
Jinekomasti ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan yöntemler şunlardır:
Glandüler tip jinekomasti: Sert meme dokusunun fazla olduğu durumlarda tercih edilir. Sert meme dokusunun tamamı cerrahi olarak çıkartılır.
Karışık tip jinekomasti: Yağ dokusu ve glandüler dokunun fazla olduğu durumlarda cerrahi ve liposakşın yöntemi beraber kullanılır.
Yağlı Tip jinekomasti: Yağ dokusunun ağırlıklı olduğu durumlarda sadece liposakşın yapılarak tedavi edilir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme süreci cerrahi müdahalenin şekline göre farklılık gösterir. Eğer liposakşın veya vaser tekniği tercih edilmişse iyileşme süreci oldukça rahat bir şekilde geçer. Hasta yaklaşık 3 hafta sonunda tekrar fiziksel aktivitelere dönebilir. Cerrahi müdahale uygulanan durumlarda lokal anestezi yapıldıysa hasta aynı gün taburcu olurken, genel anestezi yapılan durumlarda bir gece gözlem altında tutulabilir.
Operasyon sonrası bölgede görülen şişlik ve ödem genellikle ilk hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Jinekomasti ameliyatı sonrası hafif kas ağrıları olabilir. Bu nedenle ameliyattan sonraki üç gün dinlenmek, kolu ve omuzu olabildiğinde az hareket ettirmek kişinin iyileşme sürecini rahat atlatabilmesi açısından önemlidir. Hasta ameliyatın dördüncü günü işe geri dönebilir, hafif yürüyüşler yapabilir ve kısa duşlar alabilir.
Jinekomasti Korsesi Nedir ?
Jinekomasti ameliyatlarından sonra jinekomasti korsesi kullanılması gerekir. Operasyondan sonra iyileşme sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta bu korsenin dikkatli bir şekilde sürekli olarak kullanılmasıdır. Korse operasyondan sonra giyilmeye başlanmalı ve doktor tarafından belirlenecek süreye kadar sürekli kullanılmalıdır. Bu süre ortalama 6 haftadır.
Henüz yorum yapılmamış.