E Nabız Bilgi

Arı Isırmasına ve Arı Sokmasına İyi Gelecek Yöntemler

27.11.2024
Arı Isırmasına ve Arı Sokmasına İyi Gelecek Yöntemler

Arı Isırmasına ve Arı Sokmasına İyi Gelecek Yöntemler

Arı sokması, genel itibariyle anında ve küçük müdahaleler ile çözüme kavuşturulabilir. Bahar ve yaz aylarında yeme-içme ve gezme gibi aktiviteler için bolca açık alanlar tercih edilir. Bu sırada arı ısırması veya arı sokması gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Arıya alerjisi olan kişiler ile alerjisi olmayanların vücutları alerjiye karşı farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bazı durumlarda ciddi ve acil tedaviler gerekebilir.

Arı sokmasına karşı alerjisi olmayan kişiler için pratik müdahaleler yeterli olurken, bazı kişilerde arının soktuğu yerde şiddetli derecede ağrı ve şişlik görülebilir. Vücudu ciddi reaksiyon gösteren kişilerde ise arı sokmasına bağlı olarak ölüm riski vardır. Bu risk, çocuklarda daha fazladır.

Arı Sokması Sonrası Alerji Durumunda Ne Gibi Belirtiler Olur ?

Sorunun yanıtı, kişinin vücudunda barındırdığı alerjinin potansiyeline göre değişir. Hafif etki gösterdiğinde tıbbı müdahaleye gereksinim duymadan evde çözüm sağlanabilir. Aşırı etkilenen kişilerde ise arı soktuktan birkaç dakika gibi kısa bir süre içinde etkileri ortaya çıkar.

Hayati tehlikesi olan bir süreçtir. Isırılan yerin yansıra boğaz şişkinliği, mide bulantısı, nefes alma zorluğu, baş dönmesi, bilinç kaybı, nabız hızında değişiklik ve istifra gibi durumlara sebep olabilir. 

Evde Arı Sokmasına Çözümler

İlk olarak arının iğnesi deri üzerinde kaldıysa sakin bir şekilde iğne deriden çıkarılmalıdır. İğne çıkarılırken cımbız yardımıyla doğrudan temas etmeden çıkarılmalıdır. Bu aşamada pratik hareket edilmelidir. Çünkü zehir birkaç dakika içinde kana karışır. Ardından beyaz veya poşete sardığınız buz parçaları arı sokması gerçekleşen bölgeye temas edilmelidir.

Bu şekilde şişkinlik önlenmiş ya da hafifletilmiş olur. Bu uygulamadan sonra bazı besinleri tedavi amacıyla kullanabilirsiniz. Örneğin, sarımsak ezilip püre haline getirildikten sonra bölgeye uygulanarak 20 dk deri üzerinde bekletilebilir. Sarımsağın antiseptik özelliği zehirli bölgeye iyi gelecektir.

Sarımsak gibi doğal bir antibiyotik görevi gören soğan ise iltihapları sökme konusunda en tesirli gıdalardandır. İkiye bölünen soğan, zehirli bölgeye bastırılarak uygulanır. Bu sayede zehir alınır. Ağrı ve yanma hissini azaltmak için ise bir kaşık yoğurt sürüp bekleyebilirsiniz.

Yanma hissine ek olarak kızarıklık ve kaşınma hissi de yaşanıyorsa bir tatlı kaşığı karbonatı bir su bardağı su ile karıştırıp pamuk yardımıyla yaraya tampon oluşturabilirsiniz. Uçucu yağların birçok faydası vardır. Arı ısırması veya arı sokması tedavisi için lavanta yağı bir numaradır.

Yine aynı şekilde pamuk üzerine dökülen lavanta yağı, bölgeye uygulanır. Bu sayede eşek arısı dahi sokmuş olsa fayda sağlayacaktır. Bir diğer faydalı besin ise elma sirkesidir. Pamuk üzerine döktüğünüz bir miktar elma sirkesi yanma ve şişkinlik hissini oldukça rahatlatacaktır. Evde uygulayabileceğiniz uygulamalar kısaca bunlardır. Doktora gidilmesi halinde doktor uygun krem verecektir.

Etkisi Ne Zaman Geçer ?

Kişiye göre 5-6 saat ya da bir kaç gün gibi bir zaman zarfında ağrı ve şişkinliğin etkisini görmek mümkündür. Bu durum hafif düzeyde geçen şişlik ve ağrılar için söz konusudur. Kurdeşen, şiddetli ağrı ve acı hissi gibi ekstrem durumlarda mutlaka acil servise gidilmeli ve kısa sürede müdahale edilmelidir.

Acilde durumun riskine göre krem veya başka ilaç tedavileri uygulanabilir. Ya da böcek alerjilerini teşhis etmek için çeşitli alerji testleri uygulanabilir. Bu testler sonucunda gerekli tedaviye karar verilebilir. 

Yüz Kuruluğu

https://www.enabizsistemi.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.